Έλενα Ναθαναήλ, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 60s

Το 1966 το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση μίας φωτογράφισης, που στη σημερινή εποχή θα φαινόταν αδιανόητη.

Η Έλενα Ναθαναήλ, που αντανακλούσε την κλασσική αρχαιοελληνική ομορφιά, με το φυσικό κάλλος της και τα τεράστια, εκφραστικά μάτια της, θα ήταν το δροσερό κορίτσι που θα φωτογραφιζόταν στο Αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για λογαριασμό του περιοδικού «Paris Match». Φορώντας τα πρωτότυπα κοσμήματα της Συλλογής της Ελένης Σταθάτου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πλάι στον επιτύμβιο λέοντα του Κεραμεικού.

Η φωτογράφιση έγινε από το διάσημο φωτογράφο Jack Garofalo, στα πλαίσια προβολής της χώρας μας μέσω ενός ειδικού τεύχους του γαλλικού περιοδικού εκείνη τη χρονιά. Έτσι, το αρχαϊκό «ενώτιο των σφιγγών» από το Άργος, το ένα από τα δύο περίτεχνα περιβραχιόνια και ο δακτυλικός σφηκωτήρας «των όφεων» από το «θησαυρό του Καρπενησίου» και το περιδέραιο της Τρωάδας, από τη Συλλογή Σταθάτου, φορέθηκαν από την 19χρονη τότε Έλενα Ναθαναήλ.

Τα αυθεντικά αυτά κοσμήματα, μετά τη δωρεά τους το 1957 στο Ε. Α. Μουσείο από τη συλλέκτρια, Ελένη Σταθάτου, δεν ξαναφορέθηκαν δημόσια.

Η Έλενα Ναθαναήλ, θα γινόταν αργότερα η ηθοποιός που θα έβαζε τη δική της πινελιά στο στιλιστικό πρότυπο της γυναίκας στην Ελλάδα.

Search